Gyermek szemészet

Több évtizedes szakmai tapasztalattal, egyedülállóan széleskörű szolgáltatási profillal állunk a jól látni kívánó páciensek rendelkezésére.
A szakvizsgálat a szemgolyó és védőszerveinek állapotmeghatározását szolgálja. A komplett vizsgálat átlagosan fél órát vesz igénybe. Minden esetben a látásélesség megállapításával kezdődik. Komputerizált dioptria és szaruhártyagörbület méréssel megállapítjuk az esetleges fénytörési hibákat, azt korrigáljuk és ha szükséges, szemüveget rendelünk. 
A továbbiakban réslámpás vizsgálat, szemfenékvizsgálat, szemnyomásmérés történik. Speciális vizsgálatokat gyanújelek esetén végzünk (látótérvizsgálat, szaruhártyatérkép, könnytermelés vizsgálata, színlátás)
Alkalmassági vizsgálatok végzésekor szakorvosi véleményt állítunk ki. Foglalkoztatás egészségügyi szűrővizsgálatokat is végzünk. 

BABASZEMÉSZ - egy új, egyedülálló, babáknak és gyermekeknek kifejlesztett szemvizsgálat, mellyel kiszűrhetők a csecsemők veleszületett szemészeti funkcionális eltérései. Minden olyan esetben, amikor egy gyermek nem tud még megfelelően, illetve megbízhatóan visszajelezni a látás minőségéről, a vizsgálat fényt deríthet különböző eltérésekre.

A szűrővizsgálat nagy előnye, hogy úgy végezhető el a szemvizsgálat, hogy az a gyermek részéről semmilyen együttműködést, koncentrációt nem igényel. Nem kell olvasni tudnia, vagy képeket felismernie, de még beszélnie sem. Fontos szempont ezen kívül, hogy A SZEMCSEPPEL TÖRTÉNŐ PUPILLATÁGITÁS NEM SZÜKSÉGES.
Milyen gyermekkori szembetegségek szűrhetők ki a BabaSzemész vizsgálattal?
Megdöbbentő adat, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találtunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel,- mely szemüveg korrekcióra szorulna. 100 egészségesnek vélt baba közül 16 kisgyermek szeme eltérést mutat, amelyből 3 eset rejtett kancsalság. A kancsalság e formáját 1 éves kor alatt ezzel a géppel lehet legegyszerűbben szűrni, ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható.
Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?
Az éleslátás kifejlődése korhoz kötötten kódolt, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész gyermek szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. Tapasztalataink szerint először 6 hónapos korban célszerű elvégezni a vizsgálatot. Az értékelés követően javasoljuk a következő kontroll időpontját.

Kinetikus perimetria = Látótér vizsgálat
A szem látási funkciója több tényezőből tevődik össze: a látás élessége, látótér, sötét adaptáció (sötétben történő tájékozódás) és színlátás.
A látásélesség vizsgálata a szemészeti szakvizsgálat szerves része, a többi funkciót speciális esetben végezzük. Látótér vizsgálatára kerül sor:

 1. Szemészeti megbetegedések esetén
  Zöldhályog (Glaucoma)
  A zöldhályog betegség, amely a szem belnyomásának megemelkedését jelenti, sok esetben előbb károsítja a beteg látóterét, mint a látásélességét, ezért az hosszú ideig észrevétlen marad. A páciens nem tulajdonít jelentőséget olyan apró jeleknek, minthogy indokolatlanul többször elesik, hibásan méri fel a távolságokat, mellényúl tárgyaknak.
   
 2. Neurológiai (ideggyógyászati) kórképek esetén
  Az ideggyógyászati megbetegedések összetett tünetegyütteséhez gyakran hozzátartozik a látóideg különböző eredetű károsodása. A látótér vizsgálata a társszakmák számára segítség a diagnózis felállításában. 

Amit a látótér vizsgálatáról tudni kell:


Munkatárs

 • Dr. Vécsi Anita

  Dr. Vécsi Anita

  szemész szakorvos

  Kedd 15.00-19.00
  Csütörtök 15.00-19.00

  Bővebben

Gyermek szemészet árak
 • Dr. Vécsi Anita
 • Komplett szakvizsgálat
  Látásélesség, refrakció, korrekció, réslámpás vizsgálat, szemfenék vizsgálat, ha indokolt, szemnyomás mérés
  14.000 Ft
 • Rendszeres kontroll vizsgálat 12.000 Ft
 • Komplett szakvizsgálat
  Látásélesség, refrakció, korrekció, réslámpás vizsgálat, szemfenék vizsgálat, ha indokolt, szemnyomás mérés
  14.000 Ft
 • Rendszeres kontroll vizsgálat 12.000 Ft