Proctologia és bőrelváltozások

A véres székürítés

Napjaink egyik leggyakoribb panasza a proctologiai-, (végbél betegségeivel foglalkozó) illetve sebészeti rendeléseken jelentkező betegeknél a véres székürítés.
Ma már az aranyér betegség szinte népbetegségnek számít. Majdnem minden szülésen átesett nőnél, nehéz fizikai- valamint ülő munkát végzőknél kialakul. 
Sajnos már gyerekkorban is okozhat panaszt ez az elváltozás. Éppen ezért fontos a gyerekkorban a rendszeres, ha lehet reggeli székürítéshez szoktatás. 
A kialakulásban fontos szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a helytelen, rostszegény táplálkozás, mely mind székrekedéshez és ezzel az aranyér elváltozásainak létrejöttéhez vezethet.
Kevesen tudják azonban, hogy a véres székürítés egyéb súlyos betegség tünete is lehet. Okozhat ilyet a végbél berepedés is, de a fájdalom miatt ez hamar orvoshoz kergeti a beteget.
Ennél sokkal alattomosabb kórok a napjainkban egyre gyakoribb gyulladásos bélbetegségek és a fájdalmatlanul növekvő jó és rosszindulatú daganatai a bélnek. A baj ott kezdődik, hogy a betegek a véres széklet megjelenésekor csak aranyér betegségre gondolva önmagukat kezdik kezelni a ma már mindenhol recept nélkül kapható drága aranyérkenőcsökkel.
Sokszor emiatt igen megkésve keresik csak meg az orvost, amikor már a daganat túlnőheti az operálhatóság határait.

Intézetünk proctologiai-sebészeti szakrendelésén kiemelten nagy odafigyeléssel és diszkrécióval foglalkozunk ezen problémákkal. Egyszer használatos, modern eszközök állnak rendelkezésünkre a vizsgálatok elvégzéséhez.

Kérjük, forduljon bizalommal hozzánk. Ne feledje, az idő életet menthet!


Anyajegyek, bőrelváltozások

Ma már szinte mindenhol és mindenki hallhatja, hogy milyen károkat okozhat bőrünkön a túlzott napozás. Örömteli, hogy egyre többen keresik fel a bőrgyógyászati rendeléseket és kísérik figyelemmel a bőrükön megjelenő elváltozásokat. 
A megváltozott légköri viszonyok, a fokozott UV sugárzás, a környezetünkben használt sokféle vegyszer, tisztítószer, kozmetikum mind kiváltói lehetnek a bőrön egyre többször jelentkező pigmentes vagy pigment nélküli bőrelváltozásoknak. Az életkor előrehaladtával, különösen a családban halmozottan előforduló esetekben, a bőr pigmentes elváltozásai egyre gyakoribbá válnak, melyek előfutárai lehetnek a ma igen megszaporodott rosszindulatú bőrelváltozásoknak a laphámráknak, melanomának (pigmentes bőrrák).
Nagyon fontos ezért - különösen mivel nem mindig általunk látható területeken alakulnak ezek ki -, hogy rendszeresen ellenőriztessük bőrünket orvossal, hogy időben észrevehetővé váljanak az elfajulásra utaló jelek.
Intézetünk sebészeti rendelésén korszerű eszközök állnak rendelkezésünkre betegeink vizsgálatára, valamint kultúrált, nyugodt környezetben, nagyfokú diszkrécióval, kis műtéti beavatkozások elvégzésére. 


Hőtérkép-termográfia

A hőtérkép tulajdonképpen a testből kibocsátott hőmennyiség mérése, amelyet infrakamerán keresztül számítógépen színes képként tekinthetünk meg. Köztudott, hogy az emberi testben zajló életfolyamatok - lebontási és építési folyamatok - hő leadásával vagy elvonásával járnak. 
Minden olyan területen, ahol nagyobb az aktivitás-, a vérellátás, ott nagyobb a hőleadás is. A kisebb anyagcserével járó területeken kevesebb a hőkibocsátás, ilyenek pl. a cysták, a hegek, az elmeszesedett területek a szervezet különböző helyein. 
Így ez a fájdalmatlan, a testtel nem érintkező vizsgálat igen hasznos akár gyerekeknél is, a gyulladásos, daganatos avagy az izületi betegségek kiszűrésére.
Jó hatásfokkal alkalmazhatók góc keresésére, az emlőkben lévő elváltozások szűrésére, végtagok érszűkületeinek korai felmérésére, valamint izületi bántalmak kimutatására. 
A vizsgálat nem igényel semmilyen előkészítést. A képek elkészültével, a beteggel konzultálunk és elváltozás észlelése esetén a megfelelő vizsgálatokra, illetve szakorvosokhoz irányítjuk, tanácsokkal ellátva.

dr. Nagy Zsuzsanna
sebész főorvos
Gaba Medical Center